Pentru toți este evident că pensia de la stat, pe care o va primi generația post-sovietică, nu va asigura o bătrânețe decentă. Dacă chiar situația se va schimba, asta nu se va întâmpla degrabă, de aceea responsabilitatea pentru fondul de pensii este pe umerii noștri. Asta înseamnă că, vrem noi sau nu vrem, trebuie să investim economiile noastre ca ele să aducă venit.

Crearea unui portofoliu de investiții nu este tematica acestui website. Această chestie este complicată și necesită o abordare profesională. Eu sunt un consultant financiar, iar cei ce sunt interesați de teoria investițiilor pot vizita site-ul meu profesional accesând linkul dat.

Din păcate, universul investițional este foarte limitat pentru cetățenii Moldovei. Asta se întâmplă din cauza unei economii subdezvoltate și unei piețe slabe a hârtiilor de valoare. Opțiunile de investire sunt limitate în mare parte de valută, aur, imobile și depozite bancare. În mod intenționat nu am inclus în această listă pseudo-investițiile (acesta este linkul website-ului meu profesional), care nu pot fi atribuite la opțiunile de investire. Toate patru clase de investiție menționate de mine posedă un nivel al venitului foarte redus, ba chiar negativ (aurul). Asta se referă chiar și la depozitele bancare, deoarece și ele acoperă cu greu inflația, care ne mănâncă din economii. Toate aceste patru clase de investiție ne ajută să salvăm economiile noastre (astfel trebuie să fie parte a portofoliului de investiții), dar nu și să le înmulțim. Într-o măsură oarecare, o excepție ar fi imobilul, dar și aici situația nu este strălucită la momentul de față. Aș dori să discut în detaliu despre această clasă de investiții.

Faza este că, neavând alte opțiuni, mulți dintre concetățenii noștri caută posibilitatea de a procura imobil, sub formă de investiție în economiile la pensie. Ei cred că vor putea să dea în chirie imobilul procurat, astfel asigurându-și un flux permanent de venit. Problema este că toți gândesc la fel. Cererea ridicată pentru locuințe a adus la aceea că au fost construite imobile mai multe decât era nevoie, ceea ce la rândul său a adus la faptul că în apartamentele construite nu are cine trăi. Prețul la imobil a căzut și continuă să cadă. Același lucru se întâmplă cu prețul la chirie. În ziua de astăzi, în acest domeniu, un venit curat în mărime de 5% din costul imobilului deja se consideră un nivel al venitului destul de decent.

În același timp, proiectele agricole, mai ales cele ce sunt similare, după nivelul riscurilor, investițiilor în imobil, de exemplu livezile de nuci, au capacitatea de a aduce un venit semnificativ mai mare (după evaluarea mea, la nivel de 15-20% anual). Cum a fost menționat mai sus, proiectele de acest gen trebuie să fie destul de mari pentru a atinge nivelul de eficacitate dorit. Un investitor de dimensiuni mici sau mijlocii nu va avea puterea să țină la suprafață un astfel de proiect. Parteneriatul, sub formă de investiție colectivă, permite atingerea unui astfel de nivel de eficacitate. Ca exemplu celor spuse aș dori să prezint câteva cifre.

Livada noastră de nuci are o suprafață de 48 de hectare și planificăm în următorul an agricol (2020-2021) să ne încadrăm în bugetul de în jur de 470,000 lei, sau aproape 9,800 lei pentru un hectar. Dacă livada noastră ar fi de 4 ori mai mică (12 hectare), ne-ar trebui în jur de 220,000 lei pe an pentru a o gestiona la același nivel, ceea ce rezultă aproape 18,000 lei pentru un hectar. Cheltuielile pentru un hectar devin și mai mari în proiectele de dimensiuni și mai mici.

Deci, haideți să comparăm aceste două proiecte de investiții, pornind de la presupunerea că procurarea unui apartament va aduce în mediu 5% anuale, iar proiectul agricol, să zicem – 12% anuale. Aici, ar trebui să menționez că toate cifrele care se referă la rentabilitate, cât și riscuri, sunt doar evaluarea mea subiectivă. Am nevoie să le folosesc pentru a vă demonstra, dragă vizitator, amplitudinea influenței lor asupra rezultatului final – costul portofoliului de investiții la atingerea vârstei de pensionare. Să presupunem că aveți 40 de ani. Planificați să plecați din câmpul muncii la 65 de ani și ați pus deoparte o sumă de 10,000 euro pentru economii la pensie. Toate veniturile obținute din investiții iarăși le veți investi în proiectul ales de dvs. În acest caz, la atingerea vârstei de pensionare veți avea 33,800 euro dacă alegeți proiectul cu 5% rentabilitate anuală și 170,000 euro dacă alegeți proiectul cu 12% rentabilitate anuală. Diferența este de 5 ori, sau cu 136,000 euro mai mare!!!

De fapt, în legătură cu necesitatea de a reduce riscurile portofoliului de investiții, ar fi incorect de a alege o investiție, chiar și dacă ea este cea mai bună. Și totuși, sper că am reușit să vă explic importanța participării în proiectele de investiții cu rentabilitate ridicată.

Dragă vizitator, dacă aveți un nivel avansat de cunoștințe în domeniul evaluării financiare a proiectelor, probabil că modelul pe care l-am construit cu ajutorul programei Excel va fi mult mai informativ pentru dvs. Modelul vă permite să evaluați proiectul după un șir de parametri. Aici puteți vizualiza acest model.

Cei care găsesc modelul prea complicat, vă rog nu vă întristați. Acesta este doar un model.

Citiți mai departe despre Strategia noastră de business..