Partenerul General deține o livadă de nuci, plantată pe o suprafață de 42 ha de pământ în vecinătatea satului Humulești (Municipiul Chișinău).
Livada este alcătuită din 35 de hectare de livadă matură (plantată în anul 2010) și 7 hectare de livadă tânără (plantată în anul 2016). Pe lângă asta, planificăm să mărim dimensiunile livezii cu încă 10 hectare (să plantăm terenurile goale adiacente livezii, care ne aparțin). La etapa actuală, spre vânzare se oferă doar livada matură.
În sursele de publicitate se zice că livada are opt ani, deși vârsta ei cronologică este de 10 ani. Acest fapt are o explicație. Nu a fost efectuată la timp tăierea care ar permite formarea tulpinii. Aceasta a fost efectuată deja când copacul era matur, ceea ce a încetinit creșterea copacilor și de aceea vârsta biologică a livezii mai mult corespunde vârstei de opt ani. În zilele noastre, livada primește toate îngrijirile necesare.

Livada a fost plantată cu puieți vaccinați de soiuri moldovenești. Aproximativ 70% din livadă sunt plantate cu soiul „Cazacu”, în jur de 20% – cu soiul „Costiujeni”, și câte 5% – cu soiul „Corjeuți” și „Călărași”, fiind polenizatori buni pentru cele două soiuri de bază. Toate soiurile de nuci sunt soiuri din raioanele Moldovei și posedă rezistență ridicată la îngheț (până la -36 grade Celsius) și la umiditate scăzută. Toate soiurile sus-numite au fost crescute sub conducerea vestitului selecționer moldovenesc Țurcan Ivan Petru, care ne-a consultat în persoană până la moartea sa, în 2018.

De menționat este că soiurile moldovenești, în mod semnificativ, după randament, rămân în urma soiurilor franceze sau americane, care au capacitatea de a produce până la 5-6 tone de nuci pe hectar. Pe lângă asta, nucile moldovenești au un miez de culoare mai închisă, ceea ce nu influențează gustul lui, dar oricum reduce din cerere. Din această cauză, de obicei, prețul pentru nucile moldovenești pe piața mondială este cu 30% mai mic decât cel pentru nucile mai deschise la culoare, franceze sau americane. Această situație s-ar putea schimba în viitor, dar avem ce avem la moment. În același timp, trebuie să atragem atenția că plantarea soiurilor din raioanele moldovenești este asociată cu micșorarea factorilor de risc, spre deosebire de plantarea unor soiuri roditoare din străinătate. Aceste soiuri, care nu sunt de pe pământurile noastre, necesită o îngrijire la un nivel semnificativ mai ridicat, inclusiv irigarea artificială și utilizarea îngrășămintelor. În iernile reci, o astfel de livadă poate să înghețe și să nu dea roadă. De aceea, aceasta este o investiție de alt gen.

Productivitatea potențială a livezilor de nuci cu soiuri moldovenești reprezintă 2,5-3 tone pe hectar, dar dacă îngrijirea nu este intensivă, cifra de aproximativ 2 tone pe hectar este mai realistă. Vorba merge despre o livadă care a atins maturitatea (începând de la vârsta biologică de 12-15 ani).
– Ivan Țurcan Petru

Cum am mai menționat, livada noastră de nuci este plantată după schema 10*10, ceea ce înseamnă că distanța între copaci este 10 metri. Această tehnică de plantare permite fiecărui copac de nuc să aibă o suprafață de „nutriție” de 100 metri pătrați, ceea ce la rândul său permite copacilor să se dezvolte efectiv și să rodească în decurs de 30-50 de ani din momentul intrării în faza de fructificare. Livezile plantate după o schemă mai „scurtă”, de exemplu 8*8, încep a da roadă mai devreme și mai mare pe hectar, dar trăiesc mai puțin (15-20 ani) și necesită îngrijire intensivă. Livezile cu o schemă mai „lungă” de plantare, de exemplu 12*14, se comportă invers și pot rodi cu succes până la 80 de ani.

Livada noastră este plantată pe un pământ destul de roditor, care are o „bonitate” medie de 70-75 puncte.

Livada crește pe un teren cu o ușoară pantă, ceea ce este foarte bine pentru o livadă de nuci. Faza este că, dintr-o parte, o pantă ușoară nu încurcă executării lucrărilor agricole. Din altă parte, rezultă că iarna, în livadă, temperatura este cu câteva grade mai ridicată decât în zonele dimprejur. Astfel, roada ar putea fi dăunată nu mai devreme de momentul când temperatura pe șes ar coborî până la -40 grade Celsius, ceea ce nu s-a întâmplat în Moldova de 100 de ani. De asemenea, acest fapt protejează roada de înghețurile timpurii.