Pe ce principii se va construi relația în parteneriat?

Această întrebare este foarte importantă și răspunsul la ea nu este chiar atât de simplu. Într-adevăr, nu întotdeauna vecinii pot găsi limbaj comun în rezolvarea unei sau altei probleme. Certurile nu întârzie să apară, spre exemplu, la adunările locatarilor blocurilor de locuit.
Nu voi ascunde faptul că, spre deosebire de alte forme de activitate colectivă, parteneriatul implică responsabilități auxiliare pentru participanți și poartă riscuri adiționale. Astfel, fiind proprietarul cotei sale de livadă, un partener neconștiincios din parteneriatul nostru ar putea executa activități care ar dăuna altor membri.

Partenerul General ar putea să se comporte necuviincios în detrimentul unor parteneri, de exemplu, atunci când evaluează și distribuie venitul. Pentru a nu permite acest lucru, Partenerul General, dintr-o parte, ia pe seama sa responsabilități suplimentare, iar din altă parte, un interviu și o întâlnire privată sunt niște condiții necesare pentru încheierea unui parteneriat. Acum, doar Partenerul General trage concluzia finală, dar în viitor aceasta va fi un obiect de discuție la ședința partenerilor.

Parteneriatul este pe departe unica formă de proprietate colectivă. Societățile pe acțiuni își vând acțiunile tuturor doritorilor, ceea ce aduce la faptul că o companie poate să aibă mii, sau chiar milioane de proprietari. La adunările colective, acționarii aleg comitetul administrativ al companiei care periodic prezintă raporturi acționarilor. Din cauza că toate pârghiile se află în mâinile administratorilor, ei deseori folosesc cu rea-credință resursele companiei, care de fapt aparțin acționarilor. Ca acest lucru să nu se întâmple, acționarii cer furnizarea rapoartelor periodice.

Administratorii necinstiți găsesc modalități de a denatura raportarea pe care trebuie s-o prezinte. Din această cauză, acționarii necesită raporturi suplimentare. Totuși, administratorii necinstiți găsesc posibilități de le denatura și pe acestea. Asta poate continua la nesfârșit și toată această birocrație necesită cheltuieli enorme, iar rezultatele deseori sunt limitate. Cred că un administrator necinstit dispune de instrumente mai mult decât destule, dacă el are scopul de a vă păcăli.

Am nevoie de încrederea dvs. într-o măsură mare ca totul ce e enumerat mai sus să nu aibă loc în parteneriatul nostru. Eu, fiind Partenerul General, întotdeauna voi avea ultimul cuvânt în toate concluziile, cu anumite limite care sunt stipulate în Acordul de parteneriat. Să încalc aceste limite eu voi putea doar în cazul unei decizii unanime a partenerilor. Oricum, cele mai importante probleme vor fi puse la discuție cu partenerii, dar ultimul cuvânt întotdeauna va fi după mine. În orice situație, mă angajez, în procesul de luare a unei decizii, să fiu ghidat de principiile administrării cinstite a unei activități agricole în interesele tuturor participanților din parteneriat, în măsură egală, fără a evita interesele unora și a da preferință intereselor altora.
Să facem cunoștință. Cine sunt eu, Partenerul General al cooperativei..